اگر خواهان آشنایی با کابل مخابراتی و موارد استفاده از آن هستید، این مطلب همان چیزی است که به آن نیاز دارید. ما در این مقاله شما را با کابل مخابراتی، انواع مختلف آن و کارکردهایش آشنا میکنیم.
امروزه به منظور آسانتر کردن ارتباطات و انتقال دادههای مختلف از کابلهای مخابراتی استفاده میشود. همچنین، برای انتقال سیگنالهای مهم و قوی همچون اینترنت گاهاً به کابلهای مخابراتی نیاز است. در واقع، میتوان گفت استفاده از این کابلها بیش از گذشته نیاز است. اگر تمایل دارید با کابل مخابراتی و کارکردهایش آشنا شوید، این مقاله مناسب شما است. علاوه بر این، ما در این مطلب شما را با انواع مختلف کابلهای مخابراتی و قیمت خرید آن هم آشنا میکنیم.
کابل مخابراتی چیست؟
امروزه با توجه به پیشرفتی که در دنیا شاهد آن هستیم مسئله ارتباطات و راههای برقراری آن به جزو لاینفک و مهم جوامع تبدیل شدهاست. یکی از راههای برقراری ارتباطات، استفاده از تلفن میباشد که راه اندازی تلفن در وهله اول نیازمند تجهیزاتی مانند کابل تلفن است. کابل تلفن یکی از انواع کابلهای مخابراتی است که وظیفه انتقال دیتا و اطلاعات را بر عهده دارد و به طور کلی می توان این کابلهای ارتباطی را در دو دسته کابلهای مسی و نوری که به دو روش هوایی و زمینی استفاده میشود، تقسیم نمود.
کابلهای مخابراتی به منظور تسهیل ارتباطات مورد استفاده قرار میگیرند. هدف استفاده از کابل مخابراتی انتقال اطلاعات از نقطهای به نقطه دیگر یا تقویت و برقراری روابط دو طرفه در مسافتهای طولانی است. اگرچه، در ابتدای امر با کمک تلفن برقراری ارتباط دو طرفه میسر میشده است؛ اما امروزه از طریق رایانه و تلویزیون نیز این ارتباط میسر میشود. در سالهای ابتدایی راهاندازی مخابرات مردم فقط میتوانستند اقدام به تبادل شفاهی با یکدیگر کنند. اما در حال حاضر به لطف پیشرفت فناوری و تکنولوژی میتوان دادههای متنوعی از جمله فیلم، صدا و فایل متنی را بین مسافتها و افراد مختلف جابهجا کرد. در واقع، این کار توسط کابل مخابراتی انجام میگیرد. به همین علت، این کابلها اهمیت بیشتری در مقایسه با گذشته پیدا کردهاند. حالا بیایید با انواع مختلف کابل مخابراتی موجود در بازار بیشتر آشنا شویم.
انواع متنوع کابل مخابراتی
پس از کسب اطلاعات مورد نیاز درباره انواع متنوع کابل مخابراتی موجود در بازار با آگاهی بیشتری نسبت به تهیه کابل مدنظرتان اقدام نمایید. از انواع مختلف کابلهای مخابراتی موجود در بازار میتوان به موارد ذیل اشاره کرد:
- هم محور یا Coaxial
کابل هم محور به کابل Coaxial هم معروف است. این کابل مخابراتی توسط الیور هیویساید در سال 1880 ساخته شده است. این کابل مخابراتی از جنس مس بوده و از دو کانال که محور مشترکی دارند تشکیل شده است. کانال اول وظیفه انتقال سیگنال را بر عهده دارد و همچون کانال متحدالمرکزی که عایق کانال داخلی است، عمل میکند. از این کابلها برای اتصال فرستندههای رادیویی به گیرندهها، اتصال به اینترنت، انتقال سیگنالهای تلویزیون کابلی استفاده میشود. این کابل مخابراتی سه نوع مختلف دارد. در ادامه به انواع مختلف کابل Coaxial اشاره میکنیم:
- RG-59 مسئول حمل سیگنالهای ویدئویی
- RG-6 مناسب برقراری ارتباطات ماهوارهای
- RG-11 مناسب توسعه شبکههای LAN به سبک BNC
این کابلها در سه مدل مختلف تک محافظ، دو محافظ و چهار محافظ در مارکتها موجود هستند. از مزایای این کابل مخابراتی میتوان به قابلیت انتقال اطلاعات در مسافتهای طولانی، قابلیت جلوگیری از تداخل ارتباطی و هزینه کم این کابل در مقایسه با انواع متنوع کابلهای دیگر اشاره کرد.
برای آشنایی کامل با این کابل، از مقاله کابل کواکسیال چیست؟ استفاده کنید.
- نوع پیج خورده یا Twisted Pair
کابل مخابراتی Twisted Pair به رایانههای شخصی و تجاری اجازه برقراری ارتباط با اداره تلفن و مخابرات را میدهد. این نوع کابل در سال 1881 توسط الکساندر گراهام بل اختراع شد. نام کابلهای Twisted Pair به واسطه نوع طراحی دو سیمی که روی آنها انجام گرفته گذاشته شده است. این نوع کابلهای به دو دسته زیر تقسیم میشوند:
- کابل Shielded Twisted Pair (STP)
- کابل Unshielded Twisted Pair (UTP)
- کابل فیبر نوری یا Fiber Optic
این نوع کابل در مقایسه با کابلهای مخابراتی دیگر نسبتاً جدید است. کابل فیبر برای ارسال اطلاعات و دادهها از نور استفاده میکنند. الیاف موجود در این کابل با پلاستیک پوشانده شده و در لولهای قرار میگیرد تا از تداخل اطلاعاتی جلوگیری کنند. کابلهای فیبر نوری از یک بدنه خارجی و یک هسته تشکیل شدهاند. اندازه هسته کابل فیبر نوری به دو نوع مختلف تقسیم میشود:
- تک حالته یا Single mode، این نوع کابل فیبر نوری یک هسته کوچک دارد.
- چندحالته یا Multimode، این نوع کابل فیبر نوری هسته بزرگتری دارد.
شما با توجه به روکش کابل فیبر نوری متوجه میشوید کابل چه مدلی دارد و یا اصطلاحاً چند هسته است. به عنوان مثال، رنگ آبی نشانگر چند حالته بودن کابل فیبر نوری است. این در حالی است که روکش زرد نشانگر کابل تک حالته است. کابلهای فیبر نوری در برابر تداخل اطلاعاتی مقاومت بالایی دارند.
کاربردهای کابل مخابراتی
ما در این بخش شما را با کارکردها و کاربردهای کابلهای مخابراتی آشنا میکنیم. همانطور که در پاراگراف قبلی متوجه شدهاید کابلهای مخابراتی انواع متنوعی دارند. به همین علت، کاربردهای آنها فراوان است. از انواع متنوع کابل میتوان برای انتقال صدا، داده و سیگنال استفاده کرد. از جمله کاربردهای کابل میتوان به موارد ذیل اشاره کرد:
- انتقال داده و اطلاعات، یکی از مهمترین کابردهای کابل مخابراتی است. به لطف پیشرفت فناوری و تکنولوژی امروزه به راحتی میتوان دادههای متنوعی همچون فایلهای صوتی و تصویری را بین افراد مختلف به اشتراک گذاشت و از آنها استفاده کرد.
- اتصال مشترکین مختلف از نقاط مختلف دنیا با یکدیگر از جمله قابلیتهای دیگر کابلهای مخابراتی است. به لطف استفاده از کابلهای مخابراتی میتوان افراد را از محلهها، شهرها و کشورهای مختلف به یکدیگر متصل کرد. به این ترتیب، آنها میتوانند بهراحتی با یکدیگر ارتباط برقرار کنند. این قابلیت برای اتصال بیزینسها و کمپانیهای متنوع نیز کاربردی است.
- از دیگر کاربردهای کابل مخابراتی میتوان به راهاندازی تلویزیونهای کابلی اشاره کرد. امروزه استفاده از این تلویزیونها در برخی از کشورها رو به رکود میرود؛ اما همچنان تلویزیونهای کابلی مورد استفاده قرار میگیرند.
- کاربرد بعدی کابلهای مخابراتی امکان برقراری ارتباط بین انسانها در فاصله طولانی است. به کمک کابلهای مخابراتی امروزه افراد در اماکن مختلف میتوانند با یکدیگر تماس گرفته و ارتباط صوتی یا تصویری برقرار کنند.
- قابلیت بعدی کابل مخابراتی انتقال سیگنالهای قوی همچون اینترنت است. به واسطه کابلهای مخابراتی میتوان سیگنالهای قوی را بین اماکن مختلف جابهجا کرده و از آنها برای افزایش کیفیت زندگی اشخاص استفاده کرد.
قیمت خرید کابل مخابراتی
قیمت خرید کابل با توجه به نوع و مدل کابل مدنظر خریدار تغییر مییابد. به همین خاطر، برخی از کابلهای باکیفیت در مقایسه با انواع دیگر از قیمت بالاتری برخوردار هستند. البته، اگر کابل خارجی یا وارداتی خریداری کنید به دلیل پروسه واردات و هزینههایی که بابت ارسال محصولات انجام میگیرد، قیمت اجناس بسیار بیشتر از کابلهای داخلی خواهد بود. پیشنهاد میشود قبل از خرید کابل مدنظرتان بودجهای برای خود تهیه نمایید و سپس متناسب با آن بودجه اقدام به تهیه کابل مورد نیاز خود نمایید. در ضمن، حتماً نوع کابل و قابلیتی که برای آن نیازمند استفاده از کابل مخابراتی هستید را مشخص کنید. به این ترتیب، در سریعترین زمان ممکن میتوانید مناسبترین محصول را با توجه به نیازهایتان در بازارهای فروش پیدا کرده و خریداری نمایید.
مدلهای کابل تلفن مخابراتی:
- کابلهای مخابراتی مسی :
این نوع کابلها، مغز مسی دارند و به دو روش هوایی و زمینی مورد استفاده قرار میگیرند. کابلهای مسی هوایی عموما درون و بیرون ساختمان استفاده میشود و دارای روکش از جنس PVC و انعطاف بالاتری نسبت به کابل های مخابراتی زمینی هستند و به نوعی کابل انتقال داده نیز محسوب می شوند.
- کابل هوایی ساده:
کابل هوایی تلفن اغلب در حداکثر ۱۰۰ زوج و در قطر های ۰.۴، ۰.۵ و ۰.۶ میلی متر عرضه میشود.
- کابل زمینی
این کابل ها روکشی از جنس HDPE و به رنگ مشکی دارند. دارای انعطاف پذیری کمتری نسبت به کابل های هوایی هستند. این کابل ها در بیرون ساختمان کاربرد دارند. این محصولات اغلب در قطرهای ۰۴، ۰.۵ و ۰.۶ میلی متر عرضه می شوند و تعداد زوج آن ها از ۲ تا ۱۰۰ زوج است.
- کابل ژله فیلد خاکی BFC:
جهت کابل کشی در داخل کانال از این نوع کابلها استفاده میشود. این محصولات دارای عایق پلی اتیلن هستند. میان هادیهای آنها از ژله گرم نفتی و ضد آب پر شدهاست. از این کابلها در زمین و به صورت دفنی نیز میتوان استفاده کرد. ژله به کار رفته شده در ساختار آن در تغییرات آب و هوایی (هوای سرد و گرم)، از خود مقاومت نشان میدهد و باعث جلوگیری از صدمه دیدن کابل و نفوذ رطوبت به ساختمان کابل میشود.
- کابل ژله فیلد کانالی CFC
- کابل ایرک کانالی CUC
- کابل هوایی مهاردار SSC
- کابل دوبل هوایی مهاردار DW
- در این مدل کابلها با قرار دادن یک سیم بکسل در کنار زوجهای بهم چسبیده، از خم شدن بیش از حد کابل جلوگیری میشود.
کابل فیبر نوری :
این کابلها از رشتههای باریک سیلیکا (یا شیشه و یا پلاستیک) ساخته میشوند و توانایی انتقال اطلاعات با سرعت بالا را دارند. کابلهای فیبر نوری با توجه به نوع کاربرد در محیط (هوایی، زمینی، دریایی یا حتی خاک)، قابل استفاده در خارج و داخل ساختمان هستند و در دو نوع کابل فیبر نوری درونی و بیرونی ساختمان، تولید میشوند. کابل فیبر نوری از مقاومت بالایی در برابر آتشسوزی یا رطوبت برخوردار است و در عین حال وزن کمی دارد و همین ویژگیها باعث شده تا بتوان از آنها در محیطهای بیرونی و داخل کانالها استفاده کرد. از دیگر ویژگیهای این نوع کابل میتوان به تحمل دمایی آن از 40- تا 80+ درجه و پوشش ضد جونده اشاره کرد. روکش این کابلها به دلیل اینکه در محیطهای داخلی هم استفاده میشوند فاقد مواد سمی یا هالوژن میباشد. از انواع این کابلها میتوان اینترکانکت، تایت بافر، رایزر، توزیعی، ریبون و… را نام برد.
تعداد زوج کابل مخابراتی
کابلهای مخابراتی با توجه به موارد استفاده، میتوانند به صورت تک زوجی (سیم تلفن با نام سیم رانژه) برای ارتباط بین پورتهای متفاوت در ترمینال و دو زوجی برای برقراری ارتباط بین پریز و تلفن، چهار زوجی، شش زوجی، ده زوجی و …. تا 100 زوجی تولید شود. خوب است بدانید که کابلهای تلفن به دلیل کنترل اثر همشنوایی (عاملی که میتواند کیفیت مکالمات صوتی را کاهش و موجب آزار شنونده شود) به صورت زوج ساخته میشوند. این کابلها حتی میتوانند کابل نسوز باشند!
رنگ بندی زوج سیمها در کابل تلفن مخابراتی
در کابلهای زوجی، ترتیب بهم تابیده شدن سیمها با توجه به رنگبندی آنها مشخص میشود و نمیتوان به صورت دلخواه هر رنگی را با رنگی دیگر ترکیب نمود به همین دلیل آگاهی یافتن از رنگبندی کابلهای مخابراتی حائز اهمیت میباشد. ترکیب بندی رنگها باید مطابق استاندارد باشد تا در زمان عیبیابی یا اتصال و استفاده از قابلیتهای متفاوت دستگاه سانترال، دچار مشکل نشوید. در رنگبندی این سیمها پنج رنگ اصلی و پنج رنگ فرعی وجود دارد که هر یک از رنگهای اصلی را با ترتیب خاصی کنار رنگهای فرعی قرار داده و پس از آن سراغ رنگ اصلی بعدی رفته و آن را نیز با رنگ فرعی بعدی ترکیب میکنیم. این کار را تا زمانی که به تعداد زوج کابل مورد نظر برسیم ادامه میدهیم. رنگهای اصلی در کابلهای مخابراتی سفید، مشکی، قرمز، زرد و بنفش هستند که هر کدام از اینها به ترتیب با رنگهای فرعی شامل آبی، سبز، نارنجی، طوسی و قهوهای ترکیب شده و از ترکیب آنها، ۲۵ سیم تهیه میگردد که از آنها برای اتصال دستگاه سانترال به پستهای مخابراتی استفاده میشود.
کابل آلومینیومی
کابل مفتولی
کابل نسوز و ضد حریق
مراحل ساخت کابل های مخابراتی
ساخت کابل های مخابراتی شامل 7 مرحله میباشد. در ابتدای امر میبایست یک سیم مسی نرم با قطر مشخص و مطابق با استاندارد بین المللی در دسترس باشد. در مرحله بعد عایقی از مواد PVC و یا پلی اتیلن به روی هادی کشیده سپس زوجها با طول تابهای مشخص تابیده میشوند، به این علت که از بروز پارازیت و همشنوایی از زوجی به زوج دیگر جلوگیری شود. در گام بعدی ابتدا از یک نوار پلاستیکی و همچنین برای جلوگیری از ورود پارازیتهای خارجی از یک رشته سیم مسی بدون عایق و نوار آلومینیومی تحت عنوان حفاظ الکترواستاتیک استفاده میگردد. در آخر نوبت به یک غلاف از جنس PVC میرسد که مانع از ورود رطوبت و مواد آلی زمین به داخل کابل میشود.
برای مثال باید درمورد انواع کابل شبکه عرض کرد که همین کابل دارای انواع مختلفی است و سایر کابل ها نیز از این قاعده خارج نیستند.
جمع بندی
ما در این مطلب شما را با کابل مخابراتی و مشخصات آن بیشتر آشنا کردیم. علاوه بر این، اطلاعاتی در رابطه با انواع مختلف این کابلها و کارکردهایشان در اختیارتان قرار دادهایم. شما متناسب با این دادهها میتوانید محصول مورد نیاز خود را در بهترین کیفیت ممکن و قیمت مناسب تهیه کرده و از آن متناسب با نیازتان استفاده نمایید. حتماً قبل از تهیه کابل مخابراتی مناسب خود تک تک موارد گفته شده را لحاظ فرمایید. به این ترتیب، میتوانید خریدی آگاهانه و معقول داشته باشید.
سؤالات متداول:
- آیا میتوان با استفاده از کابل مخابراتی داده ها و اطلاعات را با افراد دیگر به اشتراک گذاشت؟
بله کابلهای مخابراتی امکان به اشتراکگذاری داده و اطلاعات را دارند.
- آیا قیمت انواع کابلهای مخابراتی متفاوت است؟
باید گفت بله کابلهای مخابراتی هر برند تجاری از قیمتی متفاوت در مقایسه با کابلهای برند تجاری دیگر برخوردار هستند.
- از کجا کابل مخابراتی بخرم؟
شما میتوانید کابل مدنظرتان را از فروشگاههای آنلاین و یا به صورت حضوری خریداری کنید.